Příběhy z kalendáře - Julius Payer

2. září 2011
Příběhy z kalendáře

Představa polární výpravy v nás díky Járovi Cimrmanovi vyvolává docela komické představy. Pravdou ale je, že minimálně jedna polární výprava, o které můžeme říci, že byla i česká, měla úspěch přímo senzační.

Byla to ta, kterou vedli německý polárník Karl Weyprecht a rakouský důstojník, polárník a horolezec Julius Payer - původem z Teplic, kde se narodil 2. září 1841.

Logo

Coby schopný alpinista byl pozván, aby polárníky vedl v nekonečné ledové pustině. Na chladný sever se vypravil několikrát, pokaždé to bylo na hranici života a smrti, a pokaždé něco objevil.

Tím největším objevem bylo v létě 1873 vůbec nejsevernější souostroví na východní polokouli. Dostala jméno Země Františka Josefa a dodnes tam najdete Teplický záliv nebo Šanovský ostrov.

Julius Payer se stal v Rakousku hrdinou a je škoda, že u nás se na něj občas zapomíná.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.