Příběhy z kalendáře - Královka

10. březen 2011
Příběhy z kalendáře

Horská chata s rozhlednou na Královce stojí na jednom z vrcholů v Jizerských horách. Ten vrch se dříve jmenoval Nekras a rozhledna vysoká 23 a půl metru se nachází v nadmořské výšce 859 metrů.

Slavnostní otevření výletní restaurace na 1.února roku 1931 bylo velkolepou událostí a probíhalo v rámci masopustních oslav. A byla to velká sláva jak pro místní tak i pro návštěvníky zdaleka. Dobová reklama z června téhož roku zve na moderní taneční zábavy s koncertní vložkou čtyřikrát do týdne. Ty jsou již minulostí. Vyhledávaným výletním místem je však kuriózní stavba dodnes.

Královka, jak se chatě i rozhledně přezdívá, byla slavnostně otevřena právě 10. března v roce 1933. Původně tu stávala 19 metrů vysoká dřevěná rozhledna se dvěma patry a vyhlídkovou plošinou, její vybudování iniciovali na konci 19.století členové janovské sekce Německého horského spolku pro Ještědské a Jizerské hory.

Pozemek na výstavbu věže daroval sedlák König, který měl pod vrcholem svůj domek. No a právě pro tuto skutečnost dostal vrch jméno Königshöhe, česky Královka. Ze všech jizerskohorských rozhleden je Královka nejznámější, a že jich tu najdete dost. Trámová konstrukce původní rozhledny ale neodolala náporům větru a v roce 1906 padla za oběť vichřici. Nová rozhledna se začala stavět už v květnu o rok později. Celý objekt byl poměrně nedávno, na konci 80.let, opraven.

A jak že to bylo se současnou horskou chatou? Ta nahradila původní dřevěnou boudu, která po čtyřiceti letech služby lehla popelem. Pamětní deska, kterou tam najdete, je připomínkou kulturní manifestace českých a německých dělníků z 16. června 1935, kdy se ta sešlo na 15 tisíc lidí. A protože navštívit Královku rozhodně doporučuju, mám totiž moc ráda jizerskohorské kopce a louky, a z této rozhledny uvidíte i Krkonoších, Ještěd, Český ráj a dokonce i Polsko, poradíme vám jednoduchou trasu. Nejlepší přístup je z Jablonce nad Nisou po silnici do Bedřichova. Na tamním dolním parkovišti můžete nechat auto a pokračovat po turistické značce až k vrcholu. Tak Vám přejeme krásné počasí a dobré boty!

autor: Alena Perková
Spustit audio