Příběhy z kalendáře - Otto von Habsburg

20. září 2011
Příběhy z kalendáře

Rok 1991 byl druhým rokem svobody, tradice si opět hledala cestu k srdcím zdejších obyvatel. I v severních Čechách - v kraji, který před vznikem první republiky patřil k loajálnějším koutům C a K mocnářství.

Na počátku století zažil tehdy německy mluvící Gablonz návštěvu panovníka Františka Josefa I. v červnu roku 1906. O více než pět a osmdesát let později stanul na jablonecké půdě potomek stařičkého mocnáře, někdejší následník trůnu zaniklé říše, jeho prasynovec Otto Von Habsburk.

Na jablonecké radnici tehdy jako dar přijal zarámovaný obraz zobrazující někdejší návštěvu svého císařského prastrýce Františka Josefa I. Přijetí někdejšího královského následníka bylo slavnostní, přece jen však civilnější.

Je třeba také říci, že někdejší panovnický syn Otto von Habsburk se všech následnických nároků a privilegií vzdal, prožil bohatý, ale nelehký život, který mu komplikovaly dvě totality - nacistická a komunistická.

Demokrat a panevropan zemřel nedávno, v požehnaném věku 99 let. Evropa na něj vzpomíná jako na velkorysého člověka, zastánce demokracie a lidských práv.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.