Erbenova vyhlídka – místo s bouřlivou historií

24. červen 2016

Většina Ústečanů pravděpodobně neví, že Erbenova vyhlídka nenese jméno po klasikovi české literatury Karlu Jaromíru Erbenovi. Dostala ho po předsedovi ústeckého Horského turistického spolku z počátku 20. století Alexandru Erbenovi. Rozhleden tohoto jména stálo nad Ústím nad Labem několik, všechny ale postupně zničily bouře.

Lokalita: návrší Brand na východním okraji Ústí nad Labem – Doběticemi
GPS: 50°40'43.052"N, 14°3'3.208"E
Nadmořská výška: 420 m
Celková výška: 15 m
Otevírací doba: celoročně přístupná
Výhled: Krušné hory s Bouřňákem a Komáří vížkou, jezero Milada, České středohoří, Labské údolí, celé Ústí nad Labem

Brand je staré pojmenování zdánlivě nevýrazného návrší nad Doběticemi, na kterém Erbenova vyhlídka stojí. Postupně zde byly postaveny tři rozhledny ‒ první rozhledna už v roce 1888, k 40. výročí vlády císaře Františka Josefa I. Tato rozhledna se nedočkala ani svého 10. výročí. Za prudké zimní bouře 31. ledna 1898 se její dřevěná nástavba zhroutila.

Prudká vichřice na podzim roku 1903 shodila i druhou věž. Po několik dalších let byla využívána alespoň původní kamenná podezdívka. Jakkoli je to neuvěřitelné, existenci tohoto provizoria rázně ukončil úder blesku v roce 1911.

Rozhlednu v dnešní podobě postavili v roce 1933, nový objekt dostal jméno Erbenova vyhlídka na počest bývalého předsedy Alexandra Erbena, který působil v čele ústeckého Horského spolku v letech 1920 až 1931. Obnovená, zvýšená Erbenova vyhlídka byla otevřena v roce 2006.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.