Osm záhybů Labe uvidíte z rozhledny Varhošť

21. říjen 2016

Když vystoupáte na Varhošť, trochu se pohoupáte a možná se budete i hezky bát. Místo bytelných kamenných schodů vedou totiž nahoru průhledné rošty. A pokud budete mít štěstí na počasí, uvidíte řeku Labe na osmi různých místech – zákrutech.

Lokalita: vrch Varhošť, 10 km severně od Litoměřic
GPS: 50°35'24.221"N, 14°6'1.614"E
Nadmořská výška: 639 m
Celková výška: 15 m
Otevírací doba: celoročně volně přístupná
Výhled: kruhový rozhled na města Litoměřice, Ústí nad Labem i menší obce, na České středohoří s Milešovkou a Kletečnou, Říp, Hazmburk, Dolní Poohří, Labe je vidět na osmi různých místech - zákrutech

Na Varhošti stály v průběhu času tři rozhledny. Nejdříve turisté využili toho, že na vrcholu rostlo pět dubů a postavili mezi ně konstrukci. Z té se lidé rozhlíželi 11 let, až do roku 1902.

Litoměřičtí turisté pak přemýšleli nad tím, že by zde postavili novou, bytelnou rozhlednu. Architekt připravil tři verze – na vyhlídku 12, 15 a 16 metrů vysokou. I ta nejlevnější varianta ale vycházela na astronomických 100 tisíc korun!

V roce 1927, ke 40 výročí KČT Litoměřice, se litoměřičtí turisté rozhodli na Varhošti postavit za každou cenu alespoň nějakou rozhlednu. Vytvořili proto kompromis ‒ postavili 4metrový sokl a na něj 10metrovou trámovou konstrukci s třemi vyhlídkovými patry.

Ta vydržela do 70. let, pak byla stržena a v roce 1973 byla podle projektu, který nechalo vypracovat město Litoměřice, postavená nová. Tu tvoří železná konstrukce vyrobená VTŽ Chomutov, která byla přenesena helikoptérou až na místo. Je vysoká 15 metrů, má 68 schodů a jsou na ní 3 vyhlídkové plošiny.

Spustit audio