Rozhledna na Sokolím vrchu je přitažlivá za každého počasí. Nejen pro Sokoly

Členové TJ Sokol si na rozhlednu Sokolí vrch odskočili ze sokolského sletu v Děčíně. „Už kvůli tomu jménu jsme sem museli jít,“ říká s úsměvem náčelník středočeského Sokola Petr Čížkovský a pokračuje: „Hustá mlha nás rozhodně nezastavila.“ A že z ochozu nic neviděli? To jim na dobré náladě rozhodně neubralo.

Lokalita: Sokolí vrch 2 km od obce Dobrná, 5 km východně od Děčína
GPS: 50°46'49.596"N, 14°16'16.284"E
Nadmořská výška: 506 m
Celková výška: 51 m
Otevírací doba: květen - září : denně, říjen - duben: pátky až neděle
Výhled: kruhový rozhled – Děčín, České Středohoří, Krušné hory, Labské pískovce

Rozhledna na Sokolím vrchu stojí poblíž obce Dobrná na Děčínsku. Má schody a ochozy z roštů, takže k výstupu potřebujete o trochu víc odvahy. „Takový výkyv jako na Janově na Děčínsku ta naše rozhledna rozhodně nemá,“ uklidňuje turisty starostka Dobrné Libuše Šrámková.

Podle starousedlíků se Sokolí vrch dřív jmenoval Zmijí kopec – na kamenných valech směrem k Děčínu můžete zmije na jaře potkat i v současnosti.

Až k rozhledně můžete přijet autem a na velkorysé ploše bývalého letiště zaparkují i autobusy. „Plochu využíváme např. pro drakiády nebo pro přehlídky modelových letců,“ vysvětluje Libuše Šrámková a ještě vzpomíná: „Sokola jsem tady viděla naposledy tak před pěti lety.“

Rozhledna byla postavena jako věž mobilních operátorů v roce 2003. Otevřená je od května do září denně, od října do dubna jen od pátku do neděle.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.