VIDEO: Rozhledna Sněžník vypadá jako spanilá šachová figurka

12. květen 2017

Rozhledna na Děčínském Sněžníku byla postavena v roce 1864 díky investici majitele panství Franze Anthona Thuna.


Lokalita: stolová hora Děčínský Sněžník, 10 km severozápadně od Děčína
GPS: 50°47'34.547"N, 14°6'30.969"E
Nadmořská výška: 723 m
Celková výška: 33 m
Otevírací doba: do dubna do konce října denně od 10 do 17 hodin
Výhled: České středohoří, Krušné hory, Lužické hory, Bezděz, Ještěd, Říp, Krkonoše, věže drážďanských kostelů

Věž byla původně určena pro geografické měření triangulačních bodů na žádost Rakouska, Saska a Pruska. Sloužila i pro meteorologická měření. V roce 1936 se právě tady profesoru Fäberovi poprvé na našem území podařilo zachytit televizní signál z Berlína, kdy bylo z berlínského vysílače přenášeno dění z olympijských her. 33 metrů vysoká rozhledna je technickou památkou.

Hrabě František Antonín Thun začal v roce 1863 na Sněžníku budovat honosnou kamennou věž podle projektu drážďanského architekta Hänela.

Aby splňovala požadavky nejnáročnějšího estéta, byla zdobená pseudogotickými prvky na okenních římsách, cimbuřích i lomených okenních obloucích. Kvůli její stavbě byl otevřen i nový lom.

Rozhledna na Sněžníku přitahuje nejen turisty, ale i filmaře. Třeba v roce 2003 tady Jan Svěrák natáčel pohádku Tři bratři. RV roce 2016 prošla rozhledna kompletní rekonstrukcí za 3 miliony korun – tak snad bude všem sloužit a přitom lahodit očím ještě dlouhá léta!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.