Za nejkrásnějšími severočeskými výhledy vyráží týden co týden tým nadšených rozhlasáků

28. listopad 2016

Na konci 19. století se lidé chtěli dostat z každodenních starostí, podívat se do přírody. Díky spolkům turistů vyrůstaly rozhledny v Sudetech jako houby po dešti. Většina staveb je původem německá. A výletníci se chtěli nejenom rozhlížet, ale také se občerstvit, takže při řadě rozhleden postavili restaurace.

Po roce 1945 zchátraly rozhledny i restaurace. Jsou to ale příběhy se šťastným koncem. Kolem roku 2000 byly rozhledny v severočeském pohraničí opraveny a můžeme se opět rozhlížet. A my se rozhlížíme s kamerou a prostřednictvím rozhlasového webu moc rádi ukazujeme, jak je Ústecký kraj jedinečný a krásný. S Českým středohořím, Krušnými nebo Lužickými horami i kaňonem Labe.

Novější rozhledny, jako třeba Janov nebo Sokolí vrch na Děčínsku slouží jako vysílače mobilních operátorů. A další rozhledny v blízké době postaví poblíž Ústí nad Labem v Malečově nebo na Šluknovsku.

Ne všechny rozhledny nás k sobě napoprvé pustily. Natáčení jsme museli odložit kvůli počasí hned na třech z nich.

Čtěte také

Sníh s deštěm a sněhem už v říjnu nám nedovolil natáčet v Dlouhé Louce v Krušných horách. Ledový vichr nás vyhnal od Víťovy rozhledny v Lovečkovicích poblíž Bukovky. Výhledy tam byly sice skvostné, ale náš tým naprosto nevhodně oblečen – tohle jsme odmarodili. Hustá mlha obklopila Sokolí vrch na Děčínsku, ale zase jsme se tam potkali s partou Sokolů z Prahy, tak jsme s nimi poklábosili a vrátili se tam za sluníčka o týden později.

Turisté TJ Sokol před rozhlednou na Sokolím vrchu

A jak vypadá výsledek jejich snažení? Na to se můžete podívat na webu Severočeské rozhledny.

Ochutnávku vám nabízí i moderátorka pořadu Eva Bucharová. Tady jsou její tři nejoblíbenější: Varhošť, s výhledem na osm zákrutů Labe, Erbenova vyhlídka s rozhledem na Labské údolí, České středohoří, Krušné hory a Ústí nad Labem a Milešovka s kruhovým výhledem na českou sopečnou krajinu s horou Říp. Nechte se inspirovat a najděte si i vy tu svoji nej!

Spustit audio