Nejznámější severočeské značky: Daimon – Daymoon

Název děčínské firmy Daymoon velmi připomíná značku kdysi legendárního německého výrobce kapesních svítilen Daimon. Nikoli náhodou. Děčínský Daymoon je totiž přímým a jediným dědicem tradice této výroby. Kapesní svítilny, „baterky“, se v Děčíně vyrábějí už takřka sto let.

Značku Daimon si zaregistroval v roce 1901 berlínský průmyslník a elektrotechnik Paul Schmidt. Už od roku 1896 se zabýval vývojem suchých monočlánků, postupně k tomu přibral výrobu žároviček a odsud to byl už jen krok ke kapesním svítilnám. Brzy začal otevírat filiálky, zatoužil proniknout i na trhy Rakouska-Uherska. A než platit vysoké dovozní clo, rozhodl se raději založit první a jedinou zahraniční filiálku. Za její sídlo si vybral Podmokly, dnes část Děčína. Roku 1911 tam s dvaceti zaměstnanci zahájil výrobu suchých článků. Původní tovární objekty stojí dodnes.
Po vyhlášení Československa se firma Daimon potýkala s velkými ekonomickými problémy, ale už ve dvacátých letech se výroba rozjela natolik, že majitel kupuje další tovární areál na druhé straně Labe v Děčíně, kde sídlí současný Daymoon. Sortiment tehdy zahrnoval neuvěřitelných 120 variant kapesních svítilen.
„To byla tma jako v pytli, vichřice a déšť nás šlehaly do tváře, sotva jsme rozeznávali stromy napravo a nalevo od nás...“ Takto dramaticky začíná dobová reklama podmokelské firmy Daimon. A pointa? „Pak vytáhl švagr svůj Daimon, a my jsme v jeho světle šli v té černočerné tmě stejně rychle jako ve dne. Tak silně žhnoucí lampa Daimon nestojí víc, než dáte za čtyři sklenice piva! Neměli byste si jednu pro svou bezpečnost koupit? Baterie Daimon svítí obzvláště dlouho a jasně.“ Pod značkou Daimon se vyrábělo i speciální zboží jako žárovičky na vánoční stromky v podobě sněhuláků a ptáčků, různé svítící přívěsky, svítící lebky a podobně.
Druhá světová válka přinesla vojenské zakázky. „Baterky“ umožňující signalizaci různobarevným světlem používal wehrmacht snad na všech frontách. Ještě na začátku třetího tisíciletí jich stovky ležely ve skladech české armády, odkud zřejmě čerpal zásoby Army Shop, který v roce 2005 nabízel originál historickou vojenskou baterku Daimon. Po osvobození stát firmu zkonfiskoval a stala se součástí národního podniku Bateria Slaný. Hodnotu tradiční značky si vedení podniku uvědomovalo, ale nesmělo ji použít, neboť firma Daimon dál působila v Západním Berlíně. Tak se snažilo vymyslet název, který by spojitost s tradicí alespoň evokoval – zrodila se značka My Day, která se po čtyři desetiletí objevovala na všech kapesních svítilnách vyrobených v Děčíně. Pod touto ochrannou známkou se ročně vyvážely miliony baterek. Ostatně i současná firma s názvem Daymoon exportuje 70 % své produkce a to hlavně do států v Africe a Asii.

autor: Martin Krsek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.