Nejznámější severočeské značky: Kapucín

Smetanu Kapucín znají všichni milovníci kávy. Slavná značka první české smetany do kávy vznikla v roce 1986 v Bohušovické mlékárně.

V socialistickém Československu dominoval „turek“, a když chtěli hosté ze Západu třeba cappucino, museli se spokojit s klasickým mlékem, smetanou nebo kondenzovaným mlékem Tatra. Gurmeti tehdy měli jedinou možnost, jak se dostat k té pravé ingredienci, a to v prodejnách se západním zbožím Tuzex a Eso.

Průlom přinesl až rok 1986. Národní podnik Severočeské mlékárny na Vánoce roku 1986 zprovoznil v bohušovickém závodě linku na výrobu 100mililitrových skleněných lahviček se speciálním výrobkem označeným jako smetana do kávy.

Tehdejší ředitel Vladimír Zabský se nechal inspirovat na Západě, i výrobní linka byla ze západního Německa. A čím se vlastně Kapucín liší od běžné smetany? Má jen deset procent tuku a hlavně – je trvanlivý.

Nový výrobek dostal jméno Kapucín. V mlékárně dnes kolují dvě legendy, jak název vznikl. Jedni říkají, že je odvozen od náměstí Kapucínů v Litoměřicích. Podle druhé, věrohodnější verze, je to česká variace na světové pojmenování kávy s mlékem cappucino.

Zpočátku byl Kapucín jen pojmenováním výrobku, nikoli ochrannou známkou. Až v roce 1992 si Bohušovická mlékárna červený ovál s bílým nápisem Kapucín zaregistrovala. Brzy nato už se ale Kapucín stal logem celé firmy a dnes označuje téměř všechny její výrobky. Jako značka je Kapucín chráněn ve všech zemích Evropské unie.

Bohušovická mlékárna musela několikrát bojovat o svou existenci

S logem Kapucín se pojí až nejmodernější historie Bohušovické mlékárny, která v roce 2001 slavila už 100 let od založení. Téměř po celou dobu své existence měla výsadní postavení, i když několikrát jí hrozila likvidace.

Družstevní mlékárna Bohušovice, první česká mlékárna v severních Čechách, poprvé málem zanikla pouhé dva roky po založení, kdy majitelé nezvládli obchod. Firmu zachránilo to, že měla jedno z nejmodernějších výrobních zařízení v českých zemích.

Za první republiky se stala první vzorovou a zkušební mlékárnou v ČSR. Na stáže tam jezdili odborníci z Polska, Ruska, Srbska a Rumunska. Za války ředitele mlékárny zatklo gestapo a na družstvo byla uvalena nucená správa. V době znárodnění postavení Bohušovic zesílilo, ale za cenu likvidace všech menších mlékáren v okolí. Po roce 1989 se firma vyčlenila z národního podniku – nakonec spolu s příšovickou mlékárnou přežily v severních Čechách jako jediné dvě z původních patnácti.

V roce 1993 se státní podnik přeměnil na akciovou společnost, majoritním vlastníkem byla rakouská Wien Milch. Mlékárna ale neprosperovala, její osud byl opět na vážkách. V roce 1997 akcie koupila česká firma Accom, která vlastní i Choceňskou mlékárnu. Podnik prošel modernizací a už několik let vykazuje zisk.

Zlomová událost přišla v roce 1999, kdy se rozjela nová linka na jednodávkové kapsle. Bohušovice jsou jejich jediným výrobcem v republice. V koordinaci s německou firmou Meggle vyrobí ročně 250 milionů kapslí nejen se značkou Kapucín, ale i s 50 dalšími privátními značkami.

Pod značkou Kapucín dnes vyrábí Bohušovická mlékárna nejen smetanu, ale i celou řadu mléčných výrobků. Mnoho z nich získalo cenu Klasa od ministerstva zemědělství pro zvlášť kvalitní zemědělské výrobky.

autor: Martin Krsek
Spustit audio