Nejznámější severočeské značky: Lybar

26. červenec 2022

Nejznámější český sprej Lybar vznikl v roce 1966, historicky nejstarší je Biolit. A oba se zrodily v továrně ve Velvětech. Na začátku se tu místo sprejů plnily hlavice Hitlerovy tajné zbraně V-2 trinitrotoluenem.

V té době vévodila výroba výbušnin také na opačné straně fronty. Pro americkou armádu byla vyvíjena jedna speciální, hmyz zabíjející aerosolová bomba. Speciální přípravek měl ulehčit život vojákům sužovaným v Tichomoří dotěrným hmyzem.

Ačkoli si aerosolový sprej nechal patentovat norský chemik Erik Rotheim už ve 30. letech, teprve tohle byl začátek sériové výroby. Během války ho armáda vyrobila na 40 milionů kusů. Do civilního sektoru se dostal až po válce a první lak na vlasy ve spreji se objevil až v roce 1947.

Nastalý mír válečnou výrobu ve Velvětech nezastavil. Továrna dál chrlila munici, tentokrát pro Československou lidovou armádu, a to až do roku 1957. Ještě v roce 2000 se zbrojní výroba v Lybaru smutně připomněla explozí při demontáži starého zařízení.

Od munice k laminátům a sprejům

Na konci 50. let provoz převzala ústecká Spolchemie, která vyráběla ve Velvětech pryskyřice a lamináty. Dělaly se tu laminátové střechy na traktory i modely bojových letounů v měřítku 1:1. Armáda je stavěla podél hranic, aby klamala nepřítele.

Od roku 1958 Spolchemie započala pod vedením profesora Tibora Ivančiče vývoj českých aerosolových výrobků. A v roce 1961 začala ve Velvětech jako na prvním místě v republice sériová výroba.

Prvními značkami byly Biolit proti hmyzu, osvěžovač vzduchu Spozon a odstraňovač skvrn z oděvů Sitex. Lybar přibyl do výrobního sortimentu roku 1966 jako první český lak na vlasy ve spreji.

Značka také pochází z majetku ústecké Spolchemie – je zaregistrována dokonce už od roku 1925. Tehdy měla sloužit k označení barviv, farmaceutických přípravků nebo prostředků k hubení hmyzu. 40 let ale žije novou rolí a pro současné generace je význam slova Lybar jednoznačný – v nářečí v okolí Brna se obecně spreji neřekne jinak než „lybarka“, a to i v případě, že jde o sprej se šlehačkou.

Známé jméno ale přináší i některé problémy. Firma musí bojovat s předsudky zákazníků, kteří vzpomínají na doby, kdy lak stejného názvu spíš lepil, než lakoval.

Dnes továrna vyrábí pod značkou Lybar celou řadu vlasové kosmetiky, jen laků je v ní šest druhů. Dál ve výrobním sortimentu zůstává Biolit a nabídku rozšířily ještě další značky.

Léta se jako hnací plyn používal freon, který poškozoval ozonovou vrstvu. Celosvětový zákaz jeho používání v roce 1993 zlikvidoval většinu výrobců sprejů v České republice, ale pozici Lybaru naopak výrazně posílil.

Podnik dokázal přestát finančně náročnou přestavbu technologie na ekologicky méně škodlivé plyny. I po vstupu zahraniční konkurence na český trh si Lybar udržuje pozici lídra mezi laky na vlasy a Biolit má mezi insekticidy jasné první místo. Vyváží se i na Slovensko a do Polska.

autor: Martin Krsek
Spustit audio