Chmelařské muzeum v Žatci

14. srpen 2010

Před lety bylo v Žatci otevřeno Chmelařské muzeum – vůbec největší expozice svého druhu na světě.

Na čtyřech tisících čtverečních metrů představuje vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti. Dozvíte se, proč se nejlepší chmel na světě sklízí právě na Žatecku a proč musel být už od středověku chráněn před nekvalitními napodobeninami. Čekají na vás dobové fotografie a písemné doklady o pěstování chmele a o vaření piva, zajímavé nářadí a historické stroje. Při mém výletu do muzea jsem mezi návštěvníky objevil i člověka, který toho o historii českého chmelařství a možná i českého zemědělství vůbec ví asi nejvíc – dlouholetého ředitele Národního zemědělského muzea Zdeňka Tempíra. Zeptal jsem se ho, který z exponátů Chmelařského muzea považuje on coby odborník za nejvýznamnější. Myslím, že se budete – stejně jako já – divit.

autor: David Hertl
Spustit audio