Lesy České republiky obnovují flájský kanál

4. září 2011

Společnost Lesy České republiky se pouští do nelehkého úkolu. Snaží se zachránit vzácnou technickou památku – takzvaný Flájský plavební kanál ve východní oblasti Krušných hor, v blízkosti obce Český Jiřetín na Mostecku.

Historie kanálu sahá do první třetiny 17. století, kdy byl přibližně mezi dnešní Vodní nádrží Fláje a obcí Český Jiřetín na české straně a městečky Rechenberg-Bienenmühle a Clausnitz na německé straně vybudován osmnáct kilometrů dlouhý plavební kanál. Dvě stě padesát let pak usnadňoval plavení dřeva z horního toku Flájského potoka k německé řece Freiberská Mulda. Postupem doby se na plavení dřeva, tak typické pro Krušné hory, zapomínalo a vzácné technické památce hrozil zánik. Lesy České republiky proto společně s dalšími partnery včetně Domovského historického spolku ze saské obce Rechenberg-Bienenmühle připravily projekt, který má historii a věhlas plavebního kanálu připomenout. Více nám teď prozradí ředitel Krajského ředitelství Lesů České republiky Teplice Radek Braum.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.