Z Úštěku za Levínským kocourem

6. listopad 2011

Východiskem výletu za tajemstvím bude městečko Úštěk, které leží na rozhraní Českého Středohoří a Kokořínska.

Úštěk se nachází na půl cesty mezi Českou Lípou a Litoměřicemi. Dostat se tam můžete z obou směrů autem nebo vlakem. Město nabízí řadu zajímavostí hodných obdivu – náměstí s historickou zástavbou, Pikartskou věž, která je pozůstatkem opevnění a nebo pitoreskní Ptačí domky, nalepené na skále jako ptačí hnízda.
Jak se z Úštěku vydáte na sever do Levína, záleží na vás. Autem je to pět a půl kilometru přes Habřinu, Dolní a Horní Vysoké; pěšky (pokud nechcete jít po silnici) 9 až 10 kilometrů po červené, případně i zelené turistické značce, především po úbočí vrchu Sedlo, který je nejvyšším vrchem Českého středohoří na pravém břehu Labe. Jeho vrcholové skalnaté partie, hustě porostlé lesem, nabízejí omezené výhledy do krajiny.

Cíl našeho výletu, městys Levín, přitahuje pozornost milovníků záhad. Za hlavním oltářem tamního kostela Povýšení sv. Kříže byste ve zdi našli tzv. Levínského kocoura – kamennou desku s reliéfem zvířete, které na první pohled připomíná téměř cokoliv, jen kocoura málo. Kolem něj jsou roztroušena písmena, o jejichž významu se vede dlouholetý spor. V 19. století viděli někteří badatelé v „kocourovi“ vyobrazení slovanského boha, čerta nebo naopak beránka božího. Písmena považovali za keltská, germánská nebo řecká, za cyrilici nebo jen za prosté kamenické značky a četli je nejrozmanitějším způsobem. Dnes se nejčastěji uvádí, že Levínský kocour je lev ze 13. století, snad symbol Krista. Navštívit kostel je možné pouze v čase bohoslužeb.
S Levínem je spjata i hrůzostrašná historie o upírce jménem Brodka, kterou zaznamenal ve 14. století kronikář Neplach. S Brodkou se naštěstí už tehdy úspěšně vypořádali, a tak se s ní v Levíně nesetkáte. Pokud jste přišli pěšky, odjet můžete autobusem – do Ústí nad Labem a nebo do Úštěka.

Kostel v Levíně - ukládání tubusu do věžičky

Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.