Hajní kostel v Jizerských horách, skála pokladů a čarodějnic

16. říjen 2011

Severní svahy Jizerských hor na podzim zdobí nádherně zlaté bučiny, ze kterých ční vrcholky tmavých skal.

Hajní kostel je vyhlídková skála, která patří k masivu Poledních kamenů. Dojít k ní můžete po červené a zelené značce z nedalekého Bílého Potoka pod Smrkem. Tam se dostanete buď autem z Frýdlantu a nebo vlakem z Liberce přes Raspenavu. Předem počítejte s tím, že se řádně zapotíte – od nádraží v Bílém Potoce až na vyhlídku jsou to sice jen asi tři kilometry, ale převýšení je 300 metrů. Odměnou vám bude nádherný výhled do krajiny i na okolní skály – třeba na známé Frýdlantské cimbuří. Hajní kostel je opředen řadou pověstí. Podle jednoho z předválečných německých průvodců si místní obyvatelé vyprávěli, že zdejší skály jsou pozůstatkem zříceného kostela. Říkalo se mu Hainskirche – odtud český název Hajní kostel. Ale jaký to asi byl kostel, když si zdejší skalní masiv vysloužil i označení Hexenchor – Čarodějnický kůr.

Stejně jako ve spoustě jiných skal i v Hajním kostele je prý ukrytý poklad, ke kterému se můžete dostat jen na Velký pátek. I tady se prý stalo, že skrytý vchod náhodně objevila matka s dítětem. Lesk pokladů ji zcela oslepil. Pobrala co mohla, ale dítě ve skále zapomněla. Setkala se s ním až za rok, zase na Velký pátek – bylo živé a zdravé.
U Hajního kostela se prý také konávaly pohanské obřady, po kterých zbyly ve skalách vytesané obětní mísy. Milovníci přírody ovšem dobře vědí, že skalní mísy v hrubozrnné žule vyhloubila voda – stejně jako na mnoha dalších místech nejen v Jizerských horách. Pohanské obřady se u nich konat mohly, ale asi ne v takové míře, jak by si milovníci historické romantiky představovaly. Až si Hajní kostel prohlédnete, můžete se vydat dál, k vodopádům Černého potoka, na Frýdlantské cimbuří nebo až na vrchol Poledních kamenů. Každopádně vás pak nejspíš čeká sestup zpátky, do údolí říčky Smědé. Litovat určitě nebudete.

Cesta na vrchol Hajního kostela

Zdroj:
Václav Lábus: O Hajním kostele. Krkonoše - Jizerské hory č. 7/2007


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.