Na kouzelném plášti aneb z Jablonce nad Nisou za doktorem Kittelem

21. říjen 2012

Na vycházku za tajemstvím se tentokrát vydáme ze samotného centra Jablonce nad Nisou.

Od jablonecké radnice sejdeme Kamennou ulicí, půjdeme Vzdušnou a za tratí pak Kokonínskou ulicí – až na konec, kde zmizí v lese, aby nás provedla kolem koupaliště ve Vrkoslavicích do ulice Ke Starému buku nebo Turistické, kudy vede modrá turistická značka. To už budeme mít v nohách dva kilometry a po modré se dáme doleva ven z města. Asi po dvou kilometrech dorazíme do Dolní Černé Studnice, obce mezi západním výběžkem Černostudničního hřbetu a Maršovickým vrchem, na jehož svahu se skrývá nejstarší dochovaný důl ve střední Evropě. Tvrdý a houževnatý kámen, vhodný na výrobu nástrojů, se tam těžil už před 7000 lety. Les je dodnes plný mělkých jam a kamenných zlomků. Kilometr a půl cesty za Dolní Černou Studnicí se ocitneme v Krásné - Pěnčíně, kde v 18. století žil Jan Josef Antonín Eleazar Kittel, proslavený jizerskohorský lékař s pověstí čaroděje.

Byl úspěšný, vyznal se v bylinách i vodoléčbě, léčil bohaté i chudé v širokém okolí. Není divu, že se o něm říkalo, že se stejně jako Faust upsal ďáblu a tím získal své neobvyklé schopnosti. Měl prý ve svém vlastnictví bylinu „všehoj“ a k nemocným létal na kouzelném plášti... Kittel si v Krásné nechal postavit velký patrový roubený dům, zvaný Burk, kde měl lékárnu, pokoje pro pacienty a pracovnu. Nedaleko dal vystavět i kostel, ve kterém se stal farářem jeden z jeho synů; prý proto, aby si Kittel zachránil duši, která měla po čtyřiceti letech propadnout peklu. Burk i kostel dodneška stojí a Eleazar Kittel má dnes v Krásné, v jednom z hospodářských stavení Burku, svoje muzeum. Mimo sezónu je zavřené, ale prohlídku si lze objednat – kontaktní údaje jsou na internetu. Z Krásné se vrátíme do Jablonce nad Nisou – buď pěšky, neznačeně, přes Maršovice a Kokonín, což je nějakých šest kilometrů, a nebo autobusem.

Les u Jistebska, plný jam po pravěké těžbě

Zdroje:
Kittelovo muzeum na Krásné-Pěnčíně – webové stránky
Martin Stejskal: Labyrintem míst klatých, Praha 2011, s. 630-631.


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.