Severočeský Atlas 22. října 2011 – Česká Kamenice

22. říjen 2011

Málokteré město na severu Čech se může pochlubit tak krásným okolím, jako Česká Kamenice. Ať vylezete na prakticky jakýkoli kopec v okolí města, nabídne se vám výhled do tří různých oblastí.

A každá z nich stojí za to: ať už je to České Středohoří na jihu, Labské pískovce na západu nebo Lužické hory na severovýchodu. Je to prostě učiněný ráj pro turisty – však také je Česká Kamenice východiskem mnoha turistických tras.

Řadu zajímavostí můžete objevit už třeba v samotném centru města. V dlažbě náměstí objevíte třeba mohutnou kamennou podkovu. K čemu asi sloužila? Jen pár minut chůze z náměstí – a jste v areálu poutní kaple Narození Panny Marie, která je díky své skvostné sochařské a malířské výzdobě jednou z nejkrásnějších památek v širokém okolí. Jaká je její historie i současnost, o tom by mohl vyprávět Bohumil Vilímek, který zde už dva roky provází turisty – ty české i ty německé, kterých sem stále jezdí hodně. Asi si pamatují příběhy zázračných uzdravení, kterých zde napočítali na desítky…

V okolí České Kamenice je to doslova přeplněno kopci – a z každého se vám nabídne jiný pohled na město a jeho překrásné okolí. A ta jména: třeba Jehla, nebo Ponorka! To označení Zámecký vrch zní téměř fádně… V okolí ale patří k těm vyšším a na jeho zdolání budete potřebovat tak hodinu.

Výrazným vrcholem, z kterého se můžete podívat nejen na okolí České Kamenice, ale rozhlédnout se dobře po čtvrtině republiky, je Studenec (736 m n.m.), který najdete nad českokamenickou osadou Líska. Na jeho vrcholu je rozhledna, pocházející z roku 1888. Na samém počátku 21. století byla téměř pietně rekonstruována a dokonce se účastnila klání o nejhezčí rozhlednu v České republice.

Když jsme na její vrchol vystoupali s Tomášem Horynou, odměnilo se nám podzimní počasí fantastickým výhledem, při němž jsme viděli například Bořeň nad Bílinou (vzdušnou čarou nějakých šedesát kilometrů) a za ním pás Krušných hor, jižním směrem byl (vlastně „blízko“) vidět Říp. Praha se ztrácela v mlžném oparu…

Z České Kamenice je to také kousek po modře značené turistické trase pro pěší k další zajímavosti – k bratrským oltářům. Jaký byl vůbec příběh této unikátní památky? O tom ve vysílání Českého rozhlasu Sever vyprávěla Natálie Belisová. A Václav Hieke z Klubu českých turistů připojil další zajímavé turistické cíle na Českokamenicku, které byste určitě neměli minout.

O České Kamenici a jejím okolí jsme si povídali v pořadu Přijeli jsme k vám v sobotu 22. října 2011 ve 14:05 hodin.


Zvětšit mapu
autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.