„Terezínská liga" - fotbal v terezínském ghettu

3. červen 2012

Zraky fotbalových fanoušků se teď jistě upírají k evropskému šampionátu. K poněkud jinému zamyšlení nad fotbalem nutí výstava v Památníku Terezín. Ukazuje, že svou soutěž měli za okupace také obyvatelé tamního ghetta. Terezínskou ligu hrál i vězeň číslo 208 Miloš Dobrý.

„Heleďte se, já jsem přišel do Terezína jako osmnáctiletý kluk – s prvním transportem.“ odvíjí svůj příběh pan Dobrý. To datum si pamatuje zcela přesně. „24. listopadu 1941, to byl takzvaný transport AK 1 ... Já měl číslo 208.“

V městečku, které nacisté proměnili v židovské ghetto, se Miloš Dobrý řízením Štěstěny dostal k práci v řeznictví. „To bylo terno, poněvadž v řeznictví se dalo jíst, co normální lidi tam neměli.“ A jak to bylo s fotbalem? „Na jaře v roce 1943 se začalo mluvit o tom, že by se mělo něco udělat s fotbalem, protože Němci, pod tlakem Červeného kříže a podobně, začali povolovat kulturní věci, jako jsou koncerty a divadla. A jedno z toho taky byl fotbal.“

Terezínská liga - fotbal v ghettu

Ve fotbalovou arénu se proměnila tzv. Drážďanská kasárna s ochozy podobnými tribunám. Z nich prý zápasy sledovalo i více než dva tisíce vězňů. V týmech hráli amatérští i profesionální hráči.

Ten nejdůležitější mač - tedy zápas o život nakonec pan Dobrý vyhrál. Tisíce vězňů ale v koncentrácích na východě zahynuly. Byli mezi nimi i ti, kteří ve stínu smrti sledovali anebo i hráli Terezínskou ligu.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio