Vlastenecký učitel Karl Tutte

6. červenec 2012

Tenhle příběh je z let, kdy učitelé ještě nemuseli hodiny úřadovat, ale kdy se skutečně mohli věnovat poznávání oboru, který jim byl blízký. Byl to i případ Karla Tutteho.

Narodil se v říjnu 1875 v Lovosicích a po mnoha peripetiích – jak tomu bylo tehdy u učitelů běžné – zakotvil v dneska téměř zapomenuté osadě Sádek na Žatecku. Možná jí někteří z vás znají ze svých studentských let, kdy tam byli na chmelové brigádě. Tutte si zvolil učitelské povolání v letech, kdy bývalo běžné, že učitelé dětem hodně vyprávěli o historii a přírodě místa, kde žily. Aby to bylo možné, okresní svaz učitelů v Žatci inicioval vydání vlastivědy žateckého okresu. V březnu 1902 byl vytvořen přípravný výbor, který vedl právě Karl Tutte. V autorském týmu byli učitelé středních škol i kronikáři jednotlivých vesnic. Každá z obcí žateckého okresu má v knížce, která vyšla roku 1904, svůj medailon, který představuje její historii. Historické prameny byly čerpány v zemských deskách a v zemském archivu českého království. Autoři využili práce regionálního historika Fridricha Bernaua, který tyto prameny shromažďoval dlouhá léta. Jelikož byly často v latině nebo češtině, pomáhal s překladem do němčiny český farář z Kolešovic František Fryč. Každé z obcí bylo věnováno několik stran, další kapitoly se zabývaly například počasím, dopravou, hospodářstvím, samozřejmě chmelařstvím a tak dále. V podrobnosti popisu a množství faktů nebyla knížka do dnešních dob překonaná – a sběratelé jsou ochotni zaplatit za ni i dnes částky v řádu tisíců korun. Není divu, že tohle monumentální dílo – kde velká část je samozřejmě věnována i dějinám samotného Žatce – mělo ve výsledku na sedm set stran. Karl Tutte nedlouho po vydání knížky změnil působiště, získal místo na základní škole v Žatci, kde učil ještě řadu let. Zemřel před 87 lety – 6. července roku 1925 ve Velké Černoci na Žatecku.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.