Malíř Českého středohoří Ernste Gustav Doerell

27. srpen 2014

22. srpna 1823 se v saském Freibergu narodil malíř Českého středohoří a východního Krušnohoří Ernste Gustav Doerell. Jeho matka pocházela z Teplic a právě na severu Čech strávil Doerell svůj život.

Nejprve se jako mladý učil v Litoměřicích kupeckým příručím, pak ale odešel do Teplic do učení k malíři pokojů. Zároveň se ale věnoval i umělecké tvorbě. Dědictví po rodičích mu později umožnilo začít studovat pražskou Akademii.

Zděděné peníze se mu ale rozkutálely dřív, než školu dokončil. Musel se proto vrátit k příbuzným do Litoměřic, kde se živil kreslením návrhů šablon pro výzdobu pokojů. Po nějaké době odešel do Teplic a odtud do Ústí nad Labem, kde se mu podařilo vybudovat si postavení uznávaného a vyhledávaného malíře. Věnoval se především krajinomalbě.

Nejčastějšími náměty jeho obrazů bylo labské údolí, kopce Českého středohoří a krajina Podkrušnohoří. O Doerrellovy obrazy byl zájem i mezi ústeckou smetánkou, malířovy výdělky a tedy i životní úroveň ale přesto nebyly valné. Snad i proto zemřel poměrně mladý.

Ve věku 45 let podlehl tuberkulóze. Doerellova díla jsou dnes uložena především ve sbírkách ústeckého a teplického muzea a litoměřické galerie. Velký zájem o ně je i mezi soukromými sběrateli.

Am 22. August im Jahre 1823 wurde in der sächsischen Stadt Freiberg der Maler des Böhmischen Mittelgebirges und des östlichen Erzgebirges Ernst Gustav Doerell geboren. Seine Mutter stammte aus Teplice und gerade in Nordböhmen verbrachte Doerell sein Leben. Zuerst begann er als Junge eine kaufmännische Lehre zum Handelsgehilfen in Litoměřice, dann kehrte er nach Teplitz zurück und begann eine Ausbildung bei einem Malermeister. Gleichzeitig widmete er sich aber auch der bildenden Kunst. Die Erbschaft, die ihm nach seinen Eltern anfiel, ermöglichte ihm später an der Prager Akademie zu studieren. Das geerbte Geld war aber in alle Winde verstreut worden, bevor er die Ausbildung beenden konnte. Deswegen musste er zu seinen Verwandten nach Litoměřice zurück. Er malte Mustervorlagen für Zimmerdekoration und so gelang es ihm, das Geld zu verdienen. Nach einiger Zeit ging er nach Teplice zurück und von dort aus nach Aussig. Dort ließ er sich niedrig und konnte die Stellung als anerkannter und renommierter Künstler einnehmen. Für Doerells Bilder interessierte sich “Crème de la Crème“ der Aussiger Gesellschaft, seine Verdienste und damit auch sein Lebensniveau waren trotzdem nicht bedeutend.

Spustit audio