Carl Hardtmuth a slavná značka Koh-i-noor

7. březen 2014

11. března uplyne 210 let od narození Carla Hardtmutha, dědice vídeňské firmy na výrobu kameniny a tužek Koh-i-noor.

Právě Carlův otec Josef si totiž dva roky před synovým narozením nechal patentovat tuhu z grafitu a jílu a vyrobil první tužku, jak ji známe dnes. V roce 1848 přenesl Carl svou továrnu do Českých Budějovic.

Firma se tu dočkala obrovského rozkvětu. Kamenina se časem přestala vyrábět a Kohinorka se specializovala jen na výrobu tužek, ke kterým se později přidala i pryž na gumování.

Carel Hadtmuth platil ve své době za moderního podnikatele, který například pro své zaměstnance založil nemocenskou pokladnu. Snažil se také prosadit snížení limitu maximální zákonem povolené pracovní doby.

Budova Koh-i-noor v Praze 10 Vršovice

Carl Hardtmuth byl také poslancem českého zemského sněmu, a císař František Josef mu za jeho zásluhy o průmysl udělil řád a povýšil ho do šlechtického stavu. Zemřel ve věku 77 let na honu, když se na něj zřítil utržený kamenný blok.

Am 11. März sind es 210 Jahre her, seit der Geburt von Carl Hardtmuth, dem Erben der Wiener Firma, die Steingut und Bleistifte produzierte. Es war gerade Carls Vater Josef, der sich zwei Jahre vor der Geburt seines Sohnes die Mine aus Grafit und Ton patentieren ließ und erzeugte den ersten Bleistift, so wie er uns heute bekannt wird. Im Jahre 1884 wurde das ganze Unternehmen von Carl nach Böhmisch Budweis verlegt. Die Firma erlebte hier ihre Blütezeit. Mit der Zeit hörte man auf, Steingut zu produzieren und Koh-i-noor spezialisierte sich auf Herstellung von Bleistiften, später kamen auch Radiergummis dazu. Carl Hardtmuth galt seinerzeit als moderner Unternehmer, der für seine Mitarbeiter zum Beispiel eine Krankenkasse gründete. Er bemühte sich, die gesetzlich zulässige Höchstarbeitszeit zu senken. Carl Hardtmuth war auch Abgeordneter des Böhmischen Landtags und wurde für seine Verdienste um Industrie von Kaiser Franz Joseph mit Orden ausgezeichnet und in den Adelsstand erhoben. Carl Hardtmuth starb im Alter von 77 Jahren bei Jagd, als ein Steinblock zusammengebrochen und eingestürzt war.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.