Engelmar Hubert Unzeitig, anděl z Dachau

27. únor 2017

Osobností výročí tohoto týdne je Engelmar Hubert Unzeitig, známý jako Anděl z Dachau.

Narodil se 1. března 1911 v Hradci nad Svitavou na Hřebečsku ve velmi zbožné rodině. Jeho otec padl v první světové válce a tak se o Huberta jeho pět sourozenců musela matka starat sama. V mládí pracoval Unzeitig jako čeledín u českého sedláka ve Vřesicích, kde se naučil česky.

V 17 letech se rozhodl pro duchovní službu a odešel do německého Reimlingu do kongregace marianhillských misionářů, kde vystudoval gymnázium. Pak odešel na univerzitu do Würzburgu, po jejímž absolvování přijal v roce 1939 kněžské svěcení.

Jako kněz nejprve krátce působil v Rakousku, pak mu byla přidělena farnost v Protektorátu v Zadní Zvonkové nedaleko Horní Plané. Ve svých kázáních se stavěl proti pronásledování Židů a dával najevo své výhrady vůči nacistickému režimu.

Na jaře roku 1941 byl proto pater Unzeitug zatčen a uvězněn v koncentračním táboře v Dachau. Protože se v rámci příprav na misijní činnost naučil rusky, věnoval se v táboře především ruským zajatcům.

Když v roce 1944 v Dachau vypukla epidemie skvrnitého tyfu, Engelmar Unzeitig se o nemocné dobrovolně staral. Sám se tak tyfem nakazil a 2. března 1945, jen několik týdnů před příchodem americké armády, zemřel.

Jeho popel se podařilo z tábora propašovat a později uložit na městský hřbitov ve Würzburgu. Pro svou obětavost a lidskost byl pater Unzeitig spoluvězni nazýván Anděl z Dachau. V roce 2016 byl v bavorském Würzburgu blahořečen.

Logo

Die Persönlichkeit der Woche ist der sogenannte „Engel aus Dachau“, P. Engelmar Hubert Unzeitig. P. Engelmar wurde am 1. März 1911 in Greifendorf bei Zwittau im Schönhengstgau geboren. Seine Familie war sehr religiös. Sein Vater starb im ersten Weltkrieg und die Mutter musste sich alleine um ihn und weitere fünf Geschwister kümmern. Als junger Mensch arbeitete er bei dem tschechischen Bauer Augustin Janák in Vřesice als Knecht, wo er Tschechisch lernte. Mit siebzehn Jahren fing er Gymnasialstudien als Spätberufener in Reimlingen/Nördlingen bei den „Missionaren von Mariannhill“ an. Nach dem Philosophie- und Theologiestudium in Würzburg wurde er am 6. August 1939 zum Priester geweiht. Seine Primiz hatte er am 15. August in Greifendorf. Als Priester dienste er zuerst kurz in Österreich, dann hat er eine Pfarrei in Glöckelberg bei Oberplan bekommen.

In seinen Predigten stellte sich P. Engelmar gegen die Verfolgung der Juden und zeigte seine reservierte Haltung gegenüber dem nationalsozialistischen Regime. Im Frühjahr 1941 wurde er verhaftet und ins KZ Dachau „überstellt“. Weil P. Engelmar bei den Vorbereitungen für die Missionare-Tätigkeit Russisch lernte, kümmerte er sich dort vor allem um russische Häftlinge. Als im Jahre 1944 in Dachau Epidemie des Fleck-Typhus ausbrach, geht Pater Engelmar freiwillig in die Typhusbaracken von Dachau, wird infiziert und stirbt am 2. März 1945, kurz vor der Befreiung durch amerikanische Armee. Die aus dem KZ herausgeschmuggelte Asche wurde auf dem Städtischen Friedhof in Würzburg am Karfreitag, den 30. März beigesetzt.

Für seine Menschlichkeit und Opferbereitschaft nannten ihn die Häftlinge „Engel aus Dachau“. P. Engelmar Unzeitig wurde am 24. September 2016 in dem Würzburger Kiliansdom seliggesprochen.

Mehr Infos auf der Homepage: www.engelmarunzeitig.de

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.