Vodácko-drsňácký závod opět na řece Nise

2. červen 2012

V sobotu odstartoval v Proseči nad Nisou už dvanáctý ročník adrenalinového závodu Nisamarathon 2012. Na dvoučlenné posádky v kanoích čekalo více než třicet devět kilometrů nejen jízdy, ale především běhu korytem řeky Nisy.

V letošním ročníku se v Proseči nad Nisou vrhlo do Nisy rekordních dvacet dva posádek a v tom, proč se tahat s lodí prakticky nesjízdnou řekou, má většina závodníků jasno: „Hlavně ta soutěž a ukázat si, jak jsme dobrý. Ukázat si to sami před sebou...“ „Je to výzva – prostě přežít to...“ „Pro ten pocit, když se dojede do cíle...“

Právě cíl, který se nacházel v Trojmezí u Hrádku nad Nisou, byl jednou z letošních novinek. O těch promluvil hlavní organizátor soutěže Petr Olyšar: „Změn bylo oproti loňsku více. První změna – že jsme prodloužili trasu o 1,1 kilometru... Potom jsme změnili způsob startu – nestartujeme hromadně, ale handicapově...“ Zároveň prozradil, že start závodu měl být původně úplně jinde: „Před prvním ročníkem, když jsme plánovali tento závod, tak úplně původní záměr byl, že by se to jelo až z Jablonce, ale úsek Jablonec – Proseč je nejenže špatně sjízdný na lodi, ale i špatně schůdný s lodí...“

Záštitu nad celou akcí převzal 1. místopředseda senátu Parlamentu České republiky Přemysl Sobotka. „Ta myšlenka je vynikající – udělat sportovně populární akcí reklamu Trojmezí, protože ten náš černý trojúhelník Polsko –Německo – Česko, to je věc, která velmi dobře spolupracuje už od devadesátých let...“ prohlásil Sobotka a některé možná šokoval informací, že Nisamarathon už jednou sám absolvoval.

Takzvaného vodácko-drsňáckého závodu se pravidelně zúčastňují také manželé Rypáčkovi, kteří už čtyřikrát slavili vítězství. Vysvětlení pro to mají hned několik. „Taková všeobecně vodácká dovednost. Protože nejsme nejrychlejší ani v běhu, ani v pádlování, ale takový to vysedání, odhadnout hloubku vody, kudy to teče... Máme laminátovou loď, to tady opravdu už nikdo nemá, to je důležitý faktor...“ uvedli Dana a Miroslav. V letošním ročníku nakonec skončili druzí se ztrátou dvaceti minut na vítězné duo Jan Pavliš a Petr Jonáš.

Liberecká posádka Pavliš-Jonáš dokončila celý náročný závod korytem řeky Nisy v čase 6 hodin, 17 minut a 13 sekund.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio