První ročník MTB Cupu okolo Milířů se vydařil. Závodníky uchvátila technická trať

7. říjen 2013

Nový závod horských kol se v neděli konal v libereckých Vratislavicích. Prvního oficiálního ročníku závodu MTB Cup okolo Milířů se zúčastnily čtyři desítky bikerů a všichni byli nadšení náročnou, technickou tratí. Nejlépe si s ní poradil liberecký Jan Souček.

Premiérový ročník atraktivního závodu měl už od startu jasného lídra. Na čele se střídala dvojice Jan Souček a Miroslav Medek. O něco lépe si se dvěma okruhy nakonec poradil Souček a právem slavil vítězství.

„V prvním kole jsem měl problém vůbec Honzu uviset, protože jsem jel včera dost těžký závod, takže jsem se trápil. Ve druhém kole jsme zjistili, že máme velký náskok, takže jsme si z toho udělali výlet, povídali si a jeli v klidu. V cíli jsme pak přemýšleli, jestli budeme spurtovat, ale Honzovi se nechtělo a mně bylo blbé ho předjíždět, když nás celý závod táhnul, tak jsem ho nechal. Ale závod to byl pěkný a Honza byl lepší,“ popisoval v cíli druhý Miroslav Medek.

Jeho přemožitel se naopak netrápil ani chvíli a závod si užil od startu až do cíle. Líbila se mu hlavně náročná a technická trať. „Já jsem prostě biker, už jsem se tak narodil a silnice mi nic neříká. Mám rád les, terén, vodu a bahno a tady to byla prostě paráda.“

A s vítězným Janem Součkem souhlasili i ostatní bikeři. „Konečně pěkný závod. V dnešní době jsou ty maratony tahané víceméně po silnicích, aby je mohlo jezdit co nejvíc lidí a ztrácí se tam význam horského kola, protože tam není žádná technika. Tady to byl naopak závod, jak má být. Pořád les, hodně techniky, pěkné skoky. Líbilo se mi to.“ „Ta trať byla perfektní. Jak říkal tady kolega, ty maratony už jsou dneska natahané po silnicích, aby to bylo sjízdné pro každého a tady to bylo v terénu, tak to byla příjemná změna.“ „Úžasná trať, není to žádný asfalt, člověk si to opravdu užije.“ „Mně se ta trať taky líbila, ale já mám spíš problémy do kopce. No a když jsou ty ostré sjezdy, tak pro změnu slézám. Mně se ta trať líbí, ale je technicky hodně náročná.“

Právě technická náročnost 22kilometrové trasy dělá z nového podniku unikát a pořadatelé doufají, že si jejich závod svou terénní tvář zachová. „Chtěli bychom zůstat u toho, že ten závod je vedený v lese. Děláme ho proto, aby lidi věděli, co jsou to horská kola a naštěstí se to k tomu trochu vrací,“ říká hlavní organizátor Jan Veselý.

První ročník MTB cupu okolo Milířů se i díky slunečnému počasí vydařil a bikeři už se nemohou dočkat příštího roku. To by se úspěšný závod mohl rozrůst do celého seriálu.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio