Liberečtí volejbalisté doufali v jinou barvu medaile, trenér Nekola si ale stříbro vystaví

27. duben 2014

Volejbalisté Liberce dlouho proplouvali letošní sezonou bez jakýchkoli problémů, v podstatě nikdo nedokázal tým kouče Nekoly zastavit. Až přišlo finále play-off s Českými Budějovicemi, ve kterém Dukla tvrdě narazila. Jihočechům naposledy v sobotu podlehla 2:3 na sety, v celé sérii poté 1:4 na zápasy. A tak po utkání liberečtí volejbalisté získali vlastně nechtěné stříbrné medaile.

Zatímco nově korunovaní mistři z Českých Budějovic po pátém finálovém utkání slavili na liberecké palubovce se svými fanoušky, hráči domácí Dukly zklamaně odcházeli do šaten. A vcelku logicky jim moc do řeči nebylo.

„Kdybych měl být upřímný, tak byste to asi musel vypípat. Mám hodně špatné pocity, nejsem ani tak smutný, jako spíš naštvaný na to, že jsme po takové sezoně prohráli čtyři poslední zápasy,“ říkal po včerejším utkání evidentně frustrovaný univerzál Jan Hadrava.

„Myslel jsem, že tam bude jiná barva, vzhledem k tomu, co jsme předtím předváděli,“ dodal liberecký tahoun při pohledu na stříbrnou medaili, která mu tou dobou visela na krku.

Netřeba vysvětlovat, že zlatá je pro Liberecké, a nejen pro ně, alespoň v souvislosti s kulatými kovy o dost oblíbenější barvou. Takové medaile ale teď mohou pouze závidět Českobudějovickým.

„Celá sezona je v tahu. Šlo nám to sedm a půl měsíce, jenže v rozhodující fázi sezony nám nevyšlo pár zápasů, a to rozhodlo,“ připomínal liberecký Václav Kopáček dlouhou vítěznou sérii Dukly, která před finálovými duely jednatřicetkrát v řadě neprohrála. Úspěšnou šňůru přitom natáhla i prvním utkání s Jihočechy, jenže potom se z pohledu Severočechů všechno obrátilo naruby.

Duklu zradil servis

„Je to tak. První zápas byl suprový, tam nám vyšlo všechno. Jenže ve druhém zápas začala ta série zkažených podání, těch jsme měli snad čtyřiadvacet. A pokračovalo to dál. Servis, kterým jsme si mohli pomoci a který nás zdobil celou sezonu, nebyl takový, jaký jsme si představovali,“ potvrzuje liberecký trenér Michal Nekola, že finálová série byl pro jeho tým v porovnání s předchozími zápasy dost rozdílná.

Hodnocení kouče poraženého mužstva a českobudějovického blokaře Michala Sukuby pochopitelně silně kontrastovalo. „Zase bude veselo. Vyhrávat se neomrzí, to je stará pravda. Známe pocity, jaké po prohraném finále Liberec prožívá. My jsme hrozně rádi, že se nám to letos povedlo otočit a zase vrátit titul na jih,“ radoval se Sukuba.

To na severu se proto prodlouží už 11tileté čekání na mistrovský titul. Už zmíněnou stříbrnou medaili ale Michal Nekola určitě zklamáním schovávat nebude. Naopak, má s ní zcela jiné záměry.

„Určitě si ji někam vystavím, tohle není žádná ostuda. Byli jsme ve finále, odehráli jsme fantastickou sezonu. Nevyšel nám až ten závěr, ale celkově to letos bylo povedené,“ dodává kouč vicemistrů letošního ročníku UNIQA extraligy, který ale nekončí sezonu bez zisku trofeje. Minimálně únorové vítězství v Českém poháru totiž Dukle nikdo neodpáře.

autor: David Nyč
Spustit audio