Náladu na příměstském kempu ve Vesci nezkazily malým bruslařům ani zima a déšť

15. červenec 2013

Příměstské tábory se na Liberecku těší stále větší oblibě. Na své si přijdou i malí sportovci, kteří se chtějí naučit bruslit. Sportovní areál Vesec bude až do září hostit celkem čtyři in-linové kempy pro děti od pěti let. Druhý z těchto kempů skončil v pátek a malým, rozesmátým bruslařům nevadilo ani ošklivé počasí.

Závěrečný den týdenního kempu strávili jeho účastníci v několika vrstvách oblečení a vlajících pláštěnkách. Klouzavý asfalt ale malé bruslaře netrápil. In-linový kemp ale nezahrnuje pouze bruslení. Ostatní aktivity počasí nijak neohrožuje. "Děti se tu učí bruslit, mají angličtinu a jeden den v týdnu mají výlet. Při něm letos navštěvují lanové centrum v Harcově a Technickou Univerzitu v Liberci, kde si plstí dredy. Ty plstí z ovčí vlny a do vlasů si je přidělávají na gumičku," přibližuje pořadatel Lukáš Netík.

A jak takový den na bruslařském kempu vypadá? "Ráno sem přijedeme, chvíli si hrajeme, než se sejdeme všichni, potom se rozcvičíme a jdeme bruslit. Někdy máme taky angličtinu a potom taky svačinu, oběd a další svačinu,"
soustředěně vypočítává sedmiletý Tadeáš. Právě závěrem zmíněné svačiny a oběd připomínají spíš krmení divé zvěře.

O bezproblémový chod kempu se starají čtyři instruktoři, nebo spíš vychovatelé. "Já tu učím děti bruslit a starám se o ně. Dělám svačiny, zalepuji odřená kolena a podobně. Hlavně tu ale učíme děti bruslit, a to od těch nejmenších, které na bruslích vůbec neumí, až po ty pokročilé. S těmi už cvičíme rychlost a různé zatáčky," popisuje Tereza Rudolfová. Na druhém červencovém kempu se společně s ostatními instruktory starala o dvě desítky dětí.

Účast každým rokem roste. "Zájem se zvyšuje, jen tu většinou bojujeme se sportovními akcemi, abychom se tu nepotkávali s auty. Teď už máme tedy vybrané 2 týdny v červenci a 2 týdny v srpnu, abychom se vyhnuli Benátské noci. Už dnes totiž začínají stavět stany," vysvětluje Lukáš Netík. 19. srpna se do Vesce vrátí s další partou malých bruslařů.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio