Nguyen nebyl ve Vietnamu, neumí ani řeč. Přesto ho má reprezentovat

4. červenec 2012

Fotbalista druholigového Mostu Michal Nguyen se možná už brzy stane členem národního týmu Vietnamu. 22letý obránce přitom neumí říct ve svém mateřském jazyce ani větu. Stačí už jen vyřídit nezbytné formality a z Nguyena se stane reprezentant.

Šéfové vietnamského národního týmu si ho vyhlédli v ligovém zápase. "Byli se na mě podívat do Varnsdorfu, zápas se mi povedl. Trenér řekl, že se mnou počítá. Teď jen potřebuji udělat vjetnamské občanství," řekl. "Mám výhodu, že můžu reprezentovat vlast mého otce. Reprezentace jako reprezentace. To se počítá přece," tvrdí mladý obránce.

Ten Vietnam ještě nikdy nenavštívil. "Ani jednou jsem tam nebyl. Teď, pokud bych reprezentoval, tak bych měl příležitost," usmívá se Michal Nguyen. A rozchechtá se, i když má říct, jestli vůbec umí vjetnamsky. "Ani slovo. Bych s nimi mluvil anglicky, i s trenérem jsem se bavil anglicky," řekl mostecký pravý bek.

Klubové angažmá ve vjetnamské lize si neumí představit. "Tam je to těžký kvůli teplu. Než bych si na to zvykl...," netuší Ngyuen. Ten potvrzuje, že Vietnam je negativně proslulý sázkařskými gangy. "Je tam mafie, zkouší to na hráče. To nemám zapotřebí," uvedl.

Jeho otec, který do Čech přicestoval před 35 lety, když sem jel čtnáct dní vlakem, je na svého syna pyšný. "Je šťastný za to, že hraju fotbal. To byl jeho sen. Má kluka a ten ještě hraje fotbal. Je na mě hrdej," prozradil.

autor: dak
Spustit audio