Streetballový turnaj v Liberci přilákal diváky i díky zajímavému hudebnímu programu

29. červen 2014

Na hřišti liberecké základní školy U soudu se včera uskutečnil streetballový turnaj s názvem Ball Up 2014. Streetball je obdoba nám známého basketbalu, v tomto případě se ale hraje mimo halu, na každé straně po třech hráčích a hlavně jen na jeden koš. Včerejší akce ale nebyla pouze o tomto netradičním basketbalovém odvětví.

Hned několik desítek mladých lidí si našlo cestu, aby shlédlo zápasy na české poměry vcelku netradičního sportovního, nebo spíše basketbalového odvětví. „Nás nejdřív napadlo, že si tady uděláme jenom malý liberecký turnaj, protože tady nic takového nebylo. A nakonec se z toho vyvinula takováhle mega akce,“ vysvětloval jeden z pořadatelů Jakub Nešpor, že včerejší podoba streetballového turnaje byla původním představám hodně vzdálená.

Divácký úspěch nakonec Ball Up slavil především díky pestrosti programu. „Chceme to dělat trochu jinak, chceme to mít víc kulturně pojaté. Nejde ani tolik o výsledky, i když to ty týmy samozřejmě berou vážně. Chceme to spojit s kulturou, aby to bylo zajímavé i pro lidi, které basket tolik nebaví,“ říkal Jakub Nešpor.

A tak se mezi zápasy na podiu představili třeba u mladých skutečně populární rapper Beef se zpěvákem Jakubem Děkanem.

„Hrozně mě překvapila kvalita hráčů, ale i to, kolik je tady lidí,“ usmíval se Jakub Děkan, který se turnaje účastnil také jako hráč a nevedl si vůbec špatně. Asi největší hvězdou, alespoň tou hráčskou, byl ale Tomáš Pomikálek, hráč českých basketbalových mistrů z Nymburka.

„Já myslím, že je to úplně úžasné, vyšlo to. Lidi se přišli podívat, vypadá to, že je to baví, i když je možná přilákala hlavně ta hudba. Já se znám s Lukášem Krejčím (organizátorem akce) odmalička a pořád jsme spolu v kontaktu. Poprosil mě, jestli bych nebyl VIP hostem,“ vysvětloval Tomáš Pomikálek, jehož tým se ale nakonec ve finále musel sklonit před družstvem s názvem Dřeváci.

„Vyhráli jsme, takže jsme spokojení. Teď už to děláme spíš pro srandu, ale hrajeme srdcem (smích). Dneska se to projevilo, je to super,“ hodnotil na závěr celé akce jeden z členů vítězného týmu. Ball Up 2014 se tedy i podle hodnocení samotných účastníků povedl na výbornou a zřejmě nic nebrání tomu zopakovat streetballový turnaj příští rok znovu.

autor: David Nyč
Spustit audio