Verbíř potvrdil svůj konec, v Teplicích bude sportovním manažerem

25. květen 2011

Už od této neděle čeká teplický fotbal éra bez Pavla Verbíře. Osmatřicetiletého muže, který téměř dvacet let nastupoval pouze v dresu klubu ze Stínadel a v sobotu se v ligovém utkání se Slováckem rozloučí s aktivní hráčskou kariérou.

Pavel Verbíř oznámil konec kariéry už před začátkem sezóny. Dnes ho potvrdil na mimořádné tiskové konferenci. Učinil tak, přestože cítil, že by byl mužstvu na hřišti ještě platný. "Výkonnostně i zdravotně je to v pořádku, ale jednou jsem se rozhodl a nechci to měnit. Věděl jsem, že jednou ten okamžik přijde. Nohy si na stůl ale určitě nedám. Konce se nebojím," řekl.

Verbíř v této sezóně odehrál za Teplice 25 mistrovských zápasů, dal 4 góly. Není divu, že mu kamarádi konec rozmlouvali. "Během půl roku jsem byl pod tlakem, spousta lidí mi říkalo: nekonči, nekonči! Ale vždycky je lepší končit za příjemných ovací," uvedl. "Začne mi jiná etapa, jak říká pan Hrdlička, končí mi bezstarostný život," usmál se. Populární Verba skutečně z teplického fotbalu nezmizí. Šéf klubu František Hrdlička ho zasvětí do role funkcionáře. "Pavel nastoupí do funkce sportovního manažera, bude mít na starost A mužstvo, dospělý fotbal. Navíc bude vykonávat funkci vedoucího mužstva," prozradil.

Vitalij Trubila ze Slavie a Pavel Verbíř z Teplic (nahoře) bojují v úvodním utkání čtvrtfinále Ondrášovka Cupu. Spokojenější byl teplický fotbalista, který dvěma góly zařídil výhru domácích 2:1.

Pavel Verbíř je v Teplicích od ledna 1992. Tehdy se klub jmenoval TJ VTJ Teplice a tehdy kudrnatého mladíčka uzmul pražské Dukle. "Čtrnáct dní před štědrým dnem mi přišel povolávací rozkaz, kdy pan Šnobr za mými zády mě převelel na vojenské správě v Mělníku a já dostal dodatečně dárek, že místo na Julisku jsem rukoval do Žatce sem do Teplic. Shodou okolností se nepříjemný dárek proměnil v budoucí život v Teplicích," povídal.

Verbíř je tak právě po zmíněném funkcionáři Františku Šnobrovi služebně druhým nejstarším zaměstnancem klubu. Podle Hrdličky snad ani nejde najít větší příklad klubové věrnosti. "To není jenom český, to je evropský, možná světový, aby hráč odehrál celou kariéru v jednom klubu a vybudoval si tam takové postavení, jméno a respekt, jaký má Pavel v české lize. Pavel je ikona Teplic, legenda. A není uměle vytvořená, je to typ člověka, který si to odpracoval a zaslouží," sdělil Hrdlička.

Teplický záložník Pavel Verbíř (vpravo) a záložník Mladé Boleslavi a střelec vítězné branky Tomáš Fabián sledují, kam letí míč.

Osmatřicetiletý fotbalista, který desetkrát nastoupil i za reprezentaci, odehrál za Teplice 608 soutěžních zápasů, vstřelil v nich 178 branek. Teď mu začne nový život, zbyde spousta vzpomínek. Při sobotním loučení s hráčskou kariérou určitě bude naměkko. "Za slzy bych se nestyděl. Přijede tatínek, bráchové. Kdo mi fandil, tak přijde," doufá. Pavel Verbíř ukončí kariéru v sobotním ligovém duelu Teplic se Slováckem, který začíná v půl šesté. Věří, že Stínadla budou plná. Do hlediště zvou i úderným sloganem samotní fanoušci: Pavel Verbíř nám dal dvacet let, my mu dejme 90 minut!

autor: dak
Spustit audio