Avgolemono – citronová polévka
Podává se studená a v horkých dnech je příjemným i výživným občerstvením.
Suroviny:
1 litr kuřecího nebo slepičího vývaru
50 g rýže
2-3 vejce
1 velký citron nebo 2 malé
Postup:
1. Do vroucího vývaru vhodíme rýži a čtvrt hodiny vaříme doměkka.
2. V misce do hladka rozšleháme vejce s citronovou šťávou.
3. Do rozšlehaných vajec nalijeme sběračku vývaru a okamžitě šleháme, až se spojí.
4. Pak připravená vejce naopak vlijeme do vývaru s rýží a šleháme, už nevaříme.
5. Pokud jsme připravovali vývar čerstvý, můžeme polévku vylepšit kousky kuřecího masa a necháme vychladnout.
6. Podáváme zdobené plátky citronu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.