Avgolemono – citronová polévka

Podává se studená a v horkých dnech je příjemným i výživným občerstvením.

Suroviny:
1 litr kuřecího nebo slepičího vývaru
50 g rýže
2-3 vejce
1 velký citron nebo 2 malé

Postup:

1. Do vroucího vývaru vhodíme rýži a čtvrt hodiny vaříme doměkka.

2. V misce do hladka rozšleháme vejce s citronovou šťávou.

3. Do rozšlehaných vajec nalijeme sběračku vývaru a okamžitě šleháme, až se spojí.

4. Pak připravená vejce naopak vlijeme do vývaru s rýží a šleháme, už nevaříme.

5. Pokud jsme připravovali vývar čerstvý, můžeme polévku vylepšit kousky kuřecího masa a necháme vychladnout.

6. Podáváme zdobené plátky citronu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.