Bramborový salát s červenou řepou

Červená řepa je zdravá a naštěstí celkem úspěšně si hledá cestu zpátky do české kuchyně. Podpoří vaši imunitu, trávení i krásu pleti, údajně dokonce snižuje krevní tlak. A navrch ještě chutná!

Suroviny:
4-5 brambor
2-3 středně velké červené řepy
1 cibule
hrnek vařených fazolí
4 sterilované okurky
1 mrkve
olej
ocet
sůl
pepř

Postup:

1. Přes noc namočené fazole uvaříme nebo využijeme fazole vařené den předem, může posloužit i konzerva fazolí ve slaném nálevu. Připomínka – luštěniny při varu nesolíme! Zato můžeme přidat třeba trochu saturejky, která pomáhá trávení, snižuje totiž nadýmání.

2. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout. Mrkev oškrábeme a také uvaříme nebo ji neškrábanou uvaříme společně s bramborami a sloupneme až po uvaření.

3. Uvaříme červenou řepu (loupeme až po uvaření). Někdo dává přednost řepě pečené – stačí ji zabalit do alobalu a dát do trouby třeba při pečení masa nebo buchet. Zachová si lepší chuť i barvu. Jen pozor na čas – řepa se vaří i peče poměrně dlouho.

4. Uvařené oloupané brambory, řepu a mrkev nakrájíme na kostičky, přidáme uvařené fazole, nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhané sterilované okurky.

5. Směs zakápneme olejem, podle chuti osolíme, opepříme, doladíme octem, promícháme a necháme chvíli v chladu zakryté zaležet.

Dobrou chuť vám přeje Marie Kalpičová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.