Bramborový salát s červenou řepou
Červená řepa je zdravá a naštěstí celkem úspěšně si hledá cestu zpátky do české kuchyně. Podpoří vaši imunitu, trávení i krásu pleti, údajně dokonce snižuje krevní tlak. A navrch ještě chutná!
Suroviny:
4-5 brambor
2-3 středně velké červené řepy
1 cibule
hrnek vařených fazolí
4 sterilované okurky
1 mrkve
olej
ocet
sůl
pepř
Postup:
1. Přes noc namočené fazole uvaříme nebo využijeme fazole vařené den předem, může posloužit i konzerva fazolí ve slaném nálevu. Připomínka – luštěniny při varu nesolíme! Zato můžeme přidat třeba trochu saturejky, která pomáhá trávení, snižuje totiž nadýmání.
2. Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout. Mrkev oškrábeme a také uvaříme nebo ji neškrábanou uvaříme společně s bramborami a sloupneme až po uvaření.
3. Uvaříme červenou řepu (loupeme až po uvaření). Někdo dává přednost řepě pečené – stačí ji zabalit do alobalu a dát do trouby třeba při pečení masa nebo buchet. Zachová si lepší chuť i barvu. Jen pozor na čas – řepa se vaří i peče poměrně dlouho.
4. Uvařené oloupané brambory, řepu a mrkev nakrájíme na kostičky, přidáme uvařené fazole, nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhané sterilované okurky.
5. Směs zakápneme olejem, podle chuti osolíme, opepříme, doladíme octem, promícháme a necháme chvíli v chladu zakryté zaležet.
Dobrou chuť vám přeje Marie Kalpičová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.