Bramborový vařený závin s povidly a jeho slaná variace
Suroviny: Brambory, hrubá mouka, vejce, kousek másla, sůl, povidla, strouhanka, tuk na osmažení. Slaná varianta náplně: uzené maso, slanina, krupice, cibulka a jako příloha kysané zelí.
Postup: Brambory uvaříme, necháme zchladnout, pak s vejcem, moukou, kousíčkem másla a troškou soli vypracujeme těsto, vyválíme obdélník, potřeme povidly, stočíme závin a vložíme do navlhčené utěrky. Na obou stranách volně zavážeme a zavěsíme na vařečku do hrnce s vroucí vodou. Vaříme podle velikosti půl až tři čtvrtě hodiny. Pak nakrájíme na plátky, obalíme ve strouhance a ještě osmažíme. Pro slanou variantu si předem připravíme náplň: na rozkrájené slanině osmažíme trochu krupice a nakrájenou cibulku, pak vmícháme nasekané uzené maso.
Dobrou chuť vám přeje Marie Řeháková a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.