Bramborový vařený závin s povidly a jeho slaná variace

Suroviny: Brambory, hrubá mouka, vejce, kousek másla, sůl, povidla, strouhanka, tuk na osmažení. Slaná varianta náplně: uzené maso, slanina, krupice, cibulka a jako příloha kysané zelí.

Postup: Brambory uvaříme, necháme zchladnout, pak s vejcem, moukou, kousíčkem másla a troškou soli vypracujeme těsto, vyválíme obdélník, potřeme povidly, stočíme závin a vložíme do navlhčené utěrky. Na obou stranách volně zavážeme a zavěsíme na vařečku do hrnce s vroucí vodou. Vaříme podle velikosti půl až tři čtvrtě hodiny. Pak nakrájíme na plátky, obalíme ve strouhance a ještě osmažíme. Pro slanou variantu si předem připravíme náplň: na rozkrájené slanině osmažíme trochu krupice a nakrájenou cibulku, pak vmícháme nasekané uzené maso.

Dobrou chuť vám přeje Marie Řeháková a Český rozhlas Sever!