Chleba s olivami

Mouku volte podle chuti, ale ta špaldová je asi nejzdravější.

Suroviny:
350 g špaldové mouky celozrnné jemné mleté
2 kávové lžičky soli
250 ml vody
půl až tři čtvrtě sáčku suchého droždí
hrst černých oliv

Postup:

1. Do mouky zamícháme droždí a sůl, přilijeme vodu a vymícháme těsto. Necháme ho vykynout na dvojnásobek objemu.

2. Do silikonové formy na chleba dáme půlku těsta, poklademe černými olivami a zakryjeme druhou půlkou těsta, necháme ještě chvíli kynout.

3. Vložíme do horké trouby, vyhřáté na 200 stupňů, přidáme plecháček s vodou a pečeme asi 40-45 minut.

4. Hotový chléb vyklopíme na prkénko, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vychladnout.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.