Dánská polévka

Příjemné zpestření polévkového jídelníčku.

Suroviny:
250 g smetanového taveného sýra
250 g chlebíčkové veky nebo toustového chleba
50 g anglické slaniny
1 cibule
sklenka bílého vína
1 litr vývaru
sůl
petrželka

Postup:

1. Den starou veku nakrájíme na kostičky, přilijeme do mísy trochu vývaru a necháme pečivo nasáknout.

2. Do hrnce nalijeme vývar, rozdrobíme smetanový sýr a přidáme nasáklé pečivo – rozvaříme. Můžeme v závěru rozmixovat do hladka.

3. Nakonec přilijeme bílé víno, podle chuti dosolíme a už jen krátce povaříme.

4. Slaninu nakrájíme a rozpečeme, pak na ní opečeme kroužky cibule. Touto směsí pak zdobíme jednotlivé porce polévky na talíři a oku i jazyku lahodí zelená petrželka.