Domácí chleba s brusinkami
Ani ho nebudete chtít ničím mazat, jak je dobrý!
Suroviny:
2 hrnky žitné mouky
1 hrnek pšeničné hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
50 g sušených brusinek (můžete použít i slunečnici, sezam, bylinky, škvarky…)
1,5 hrnku vody
Postup:
1. V míse smícháme obě mouky, droždí, sůl, kmín a brusinky.
2. Zalijeme vodou a vařečkou zpracujeme těsto, zakryjeme utěrkou a dáme kynout (přes noc nebo od rána do večera).
3. Po vykynutí stěrkou těsto přemístíme na dobře pomoučený vál, rovněž stěrkou ho roztáhneme na tloušťku asi 2 cm a stěrkou přeložíme z obou stran na třetiny, stejně tak shora a zdola. Úplně to nahradí náročné hnětení. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.
4. Hned potom zapneme troubu na 225-230 stupňů a vložíme do ní předehřát pekáč nebo zapékací mísu i s pokličkou a hřejeme po celou půlhodinu.
5. Pak stěrkou těsto přemístíme do rozpáleného pekáče, nebojte, těsto se nepřichytí. Přikryjeme a pečeme asi 35 minut, pak odklopíme a zhruba čtvrthodiny dopékáme. Po upečení necháme chleba chvíli v pekáči, přikryjeme ho utěrkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka