Domácí houstičky nebo rohlíčky
Výborná příloha třeba k vydatné polévce nebo předkrmu.
Suroviny:
500 g hladké mouky
čtvrt litru mléka
20 g droždí
1 lžíce sádla nebo stoprocentního tuku
2 lžičky cukru
1 lžička soli
1 bílek
mák, kmín nebo sezam na posypání
Postup:
1. Z části mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
2. Do mísy dáme mouku, kvásek, zbytek mléka, sůl a sádlo a vypracujeme hladké těsto. Necháme půlhodiny kynout.
3. Z těsta odebíráme kousky, vyválíme na válečky a pleteme z nich houstičky. Nebo po částech rozválíme na kruhy, ty rozkrájíme na osminy a srolujeme od širší strany do tvaru rohlíků, můžeme ještě zahnout špičky.
4. Na plechu necháme ještě půlhodiny kynout.
5. Bílek rozkvedláme se lžičkou mléka, potřeme jím připravené pečivo a podle vlastní chuti posypeme mákem nebo kmínem.
6. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka