Dršťková polévka

Doptáte se na ni jako na „škembe čorba“ a chutná jinak než ta česká.

Suroviny:
700 g už uvařených drštěk
1 menší cibule
1 červená paprika
1 malý rajský protlak
2-3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
majoránka
1 bobkový list
2 stroužky česneku
zelená petrželka
sůl
50 g ovčího sýra
1 litr vývaru

Postup:

1. V hrnci rozpustíme máslo a opečeme na něm nakrájenou cibuli a na proužky nakrájenou papriku, opečeme jen krátce, cibule by měla být do sklovita.

2. Zaprášíme moukou, přidáme protlak rozmíchaný s vodou (poměr 1:1), vhodíme uvařené dršťky, zalijeme vývarem, mírně přisolíme, přidáme majoránku a bobkový list a vaříme asi půl hodiny.

3. Petrželku nakrájíme, česnek utřeme a obojí smícháme s ovčím sýrem. Touto směsí pak zdobíme jednotlivé porce polévky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.