Eintopf
Kolik kuchařek, tolik eintopfů…
Suroviny:
1 šálek fazolí
1 šálek čočky
1 mrkev
1 petržel
půl celeru nebo 2 stonky řapíkatého celeru
1 dobrá klobáska
2 šálky sladkokyselého zelí
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
pozn.: zeleninu můžete obměňovat – kapusta, fazolkové lusky, hrášek, kedluben, květák, vodnice…
Postup:
1. Fazole a čočku zvlášť namočíme a uvaříme – vodu nesolíme.
2. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme do ní nakrájenou zeleninu a nakrájenou klobásu. Společně opečeme, zalijeme vodou, osolíme a dobře promícháme, aby se jíška rozpustila.
3. Pár minut povaříme, pak přidáme sladkokyselé zelí a dovaříme. Podle chuti dosolíme, opepříme, vmícháme uvařené fazole a čočku a podáváme. Někdo si ještě na talíři doplní lžíci smetany.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.