Eintopf

Kolik kuchařek, tolik eintopfů…

Suroviny:
1 šálek fazolí
1 šálek čočky
1 mrkev
1 petržel
půl celeru nebo 2 stonky řapíkatého celeru
1 dobrá klobáska
2 šálky sladkokyselého zelí
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
pozn.: zeleninu můžete obměňovat – kapusta, fazolkové lusky, hrášek, kedluben, květák, vodnice…

Postup:

1. Fazole a čočku zvlášť namočíme a uvaříme – vodu nesolíme.

2. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, přidáme do ní nakrájenou zeleninu a nakrájenou klobásu. Společně opečeme, zalijeme vodou, osolíme a dobře promícháme, aby se jíška rozpustila.

3. Pár minut povaříme, pak přidáme sladkokyselé zelí a dovaříme. Podle chuti dosolíme, opepříme, vmícháme uvařené fazole a čočku a podáváme. Někdo si ještě na talíři doplní lžíci smetany.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.