Gratinované těstoviny se šunkou
Nic proti „šunkoflekům“, ale tohle je trochu jiná liga.
Suroviny:
180 g špaldových celozrnných těstovin – raději drobnější tvary
120 g šunky (nebo kousek pečeného kuřete, uzeného masa…)
50 g sýra Grana Padano
2 lžíce oleje
na bešamel: 50 g másla
40 g hladké mouky
300 ml mléka
300 ml vody
sůl
na špičku nože muškátový oříšek
Postup:
1. Troubu vyhřejeme na 200 stupňů.
2. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vodou a mlékem, osolíme a okořeníme muškátovým oříškem. Za stálého míchání krátce povaříme, bešamel by měl být hladký a poměrně řídký.
3. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou šunku. Do koláčové formy nasypeme rovnoměrně syrové těstoviny, přidáme opečené maso a zalijeme bešamelem. Těstoviny by měly být zakryté. Posypeme strouhaným sýrem.
4. Vložíme do horké trouby a zhruba 20 minut pečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka