Guláš tety Mici
Musela to být náramná kuchařka, když se v rodině traduje guláš s jejím jménem...
Suroviny:
500 g hovězí kližky
2 cibule
1 malý rajský protlak
sladká mletá paprika
mletý kmín
majoránka
čtvrt lžičky octa nebo citronové šťávy
sůl
olej
hladká mouka
Postup:
1. Na rozehřátém oleji zpěníme drobně nakrájené cibule, poprášíme paprikou a vložíme maso nakrájené na větší kostky.
2. Přidáme sůl, kmín, několik kapek octa nebo citronové šťávy, malinko podlijeme a zvolna dusíme. Kontrolujeme úroveň tekutiny, aby se maso nepřipálilo.
3. Když je maso měkké (po cca 1,5 hodině), vylovíme ho, odložíme na teplý talíř, šťávu zaprášíme vrchovatou lžičkou hladké mouky, přidáme protlak a trochu rozemnuté majoránky a necháme půlhodiny společně provařit.
4. Hotovou šťávu přecedíme, vrátíme do hrnce, vložíme zpátky maso a necháme ještě přejít var.
Dobrou chuť vám přeje Ema Zirhutová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.