Halušky

Tohle je pro slovenskou kuchyni pokrm přímo erbovní!

Suroviny:
300 g hrubé mouky
200-250 ml mléka
1 vejce
100 g dobře vyuzené slaniny
100 g brynzy
sůl

Postup:

1. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi vypečeme do křupava.

2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vajíčko a postupně přiléváme mléko. Umícháme těsto husté tak akorát, aby se dalo širší vařečkou nebo stěrkou protlačit sítem na halušky do osolené vroucí vody. Nemáme-li síto na halušky, rozprostřeme těsto do stejnoměrně silné vrstvy na prkénko a nožem odhazujeme do vroucí vody stejně velké kousky – tzv. příprava „na denko“.

3. Halušky rychle po pár minutách vyplavou na povrch vody – jsou uvařené. Ocedíme vodu nebo je vybereme děrovanou naběračkou a vhodíme do mísy. Nadrobíme na ně brynzu a promícháme, horké halušky brynzu roztaví a pěkně se v ní obalí.

4. Na talířích jednotlivé porce posypeme vyškvařenou slaninou.

Poznámka: Halušky jsou moučné noky, podávají se obvykle s brynzou. Strapačky jsou nočky ze syrových brambor, podávají se obvykle se zelím a uzeným masem. Koupíte-li halušky v prášku, jste na půl cesty, mouka je tu doplněná sušenou bramborovou kaší. Předností je snadná a rychlá příprava.