Halušky
Tohle je pro slovenskou kuchyni pokrm přímo erbovní!
Suroviny:
300 g hrubé mouky
200-250 ml mléka
1 vejce
100 g dobře vyuzené slaniny
100 g brynzy
sůl
Postup:
1. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi vypečeme do křupava.
2. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vajíčko a postupně přiléváme mléko. Umícháme těsto husté tak akorát, aby se dalo širší vařečkou nebo stěrkou protlačit sítem na halušky do osolené vroucí vody. Nemáme-li síto na halušky, rozprostřeme těsto do stejnoměrně silné vrstvy na prkénko a nožem odhazujeme do vroucí vody stejně velké kousky – tzv. příprava „na denko“.
3. Halušky rychle po pár minutách vyplavou na povrch vody – jsou uvařené. Ocedíme vodu nebo je vybereme děrovanou naběračkou a vhodíme do mísy. Nadrobíme na ně brynzu a promícháme, horké halušky brynzu roztaví a pěkně se v ní obalí.
4. Na talířích jednotlivé porce posypeme vyškvařenou slaninou.
Poznámka: Halušky jsou moučné noky, podávají se obvykle s brynzou. Strapačky jsou nočky ze syrových brambor, podávají se obvykle se zelím a uzeným masem. Koupíte-li halušky v prášku, jste na půl cesty, mouka je tu doplněná sušenou bramborovou kaší. Předností je snadná a rychlá příprava.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.