Hrachová polévka od Rýna

Vydatná přesnídávková polévka – poslouží i jako hlavní jídlo.

Suroviny:
300 g hrachu
250 g špekáčků nebo podobné uzeniny
1 mrkev
1 petržel
půl celeru
1 cibule
sůl
pepř
majoránka
2-3 rohlíky
2-3 lžíce másla na opečení krutonů
1 litr vývaru

Postup:

1. Ráno přebraný hrách zalijeme litrem vody a necháme půl dne stát.

2. Pak do hrnce přilijeme vývar a dáme vařit.

3. Když je hrách skoro měkký, přidáme na kostičky nakrájenou všechnu zeleninu, pepř, majoránku a dovaříme.

4. Mezitím si na másle opečeme na kostičky nakrájené rohlíky a vedle na pánvičce opečeme kolečka buřtů.

5. Polévku rozmixujeme a na talíře přidáme osmažené krutony a uzeninu.