Jablečná polévka

Ovocné polévky patřily do repertoáru tradiční české kuchyně – zkusme se k nim vrátit.

Suroviny:
4-5 jablek, raději kyselejších, můžeme využít letní jablka
2 lžíce rozinek
1 lžička vanilkového pudinku v prášku
citronová šťáva
skořice
cukr
1-2 hřebíčky

Postup:

1. Jablka nemusíme loupat, ale rozkrojíme je na čtvrtky a vyjmeme jádřince.

2. Pak jablka v troše vody podusíme do měkka a rozmixujeme.

3. Jablečnou kaši dolijeme litrem vody, ve kterém jsme předem dobře rozmíchali pudinkový prášek, přidáme skořici, hřebíček, podle chuti osladíme a povaříme, aby polévka trochu zhoustla.

4. V závěru ještě přihodíme opláchnuté rozinky, nakonec chuť vyladíme citronovou šťávou. Už nevaříme.

5. Můžeme jako přílohu opéci plátky rohlíků – na sucho nebo na másle.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.