Jablečné řezy z brambor
Těsto je díky bramborám vláčnější.
Suroviny:
250 g hladké mouky
150 g uvařených studených brambor
80 g cukru
100 g másla
2 vajíčka
1 kypřicí prášek
v případě potřeby 1-2 lžíce mléka
asi půl kg jablek
skořice
cukr do náplně
případně vajíčko na potření
Postup:
1. Do mísy nastrouháme najemno vařené studené brambory, přisypeme mouku, cukr, máslo rozkrájíme na kousky a společně s vejci zaděláme těsto. Pokud se drobí, přidáme trošičku mléka.
2. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme.
3. Těsto rozdělíme na půl, první část vyválíme na plát, přeneseme na pečicí papír na plechu, rozprostřeme na něj strouhaná jablka, lehce pocukrujeme a poprášíme skořicí.
4. Vyválíme plát z druhé části těsta, zakryjeme jím jablka, okraje přitiskneme, aby šťáva nevytékala. Povrch můžeme potřít vajíčkem, rozkvedlaným s lžicí mléka. Povrch několikrát propíchneme špejlí a dáme do středně vyhřáté trouby upéci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.