Jablečný koláč
Tenhle možná neznáte – ale za vyzkoušení stojí!
Suroviny:
300 g hladké mouky
250 g hery (másla)
80 g cukru
1 vanilkový cukr
1 vajíčko
5 lžic mléka
půl sáčku kypřicího prášku
špetka soli
na náplň: 5-6 jablek (podle velikosti)
2 lžíce cukru
hrst rozinek
mletá skořice
1 vajíčko na potření
Postup:
1. Vypracujeme hladké těsto z mouky s prosátým kypřícím práškem, z cukru, tuku, vanilkového cukru, jednoho vajíčka, mléka a špetky soli. Dáme na půl hodiny do chladu.
2. Mezitím oloupeme a vykrájíme jablka, nastrouháme je a smícháme s cukrem, skořicí a rozinkami.
3. Troubu zapneme na 200 stupňů, z těsta odebereme asi dvě třetiny, na pomoučeném vále rozválíme na velikost koláčové formy včetně zvednutých okrajů a přeneseme do formy.
4. Na těsto navrstvíme ochucená jablka, zbylé těsto rozválíme na placku a zakryjeme s ní jablka, okraje přitiskneme k sobě. Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, špejlí několikrát propíchneme povrch a dáme do trouby.
5. Pečeme asi 10 minut, pak troubu stáhneme na střední teplotu – 175-180 stupňů a ještě asi půlhodinku dopékáme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka