Koláč se švestkami a mákem
Jedno ze spolehlivých kouzel blížícího se podzimu.
Suroviny:
300 g mouky polohrubé
půl kostičky droždí
150 ml mléka
100 g másla
2 žloutky
50 g cukru
špetka soli
tuk a mouka do formy nebo pečicí papír
švestky
mletý mák s cukrem nebo drobenka
skořice
Postup:
1. Z trochy vlahého mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
2. Máslo zvolna rozpustíme – nemá být horké.
3. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, špetku soli a vypracujeme těsto. Necháme v teple asi hodinu kynout.
4. Mezitím si opláchneme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme švestky. Umeleme mák a smícháme s cukrem podle chuti. Můžeme použít i mák už umletý – prodává se.
5. Vykynuté těsto rozprostřeme (nejlépe to jde prsty smočenými v oleji) do formy, poklademe půlkami švestek řezem nahoru, posypeme mletým mákem s cukrem a poprášíme skořicí. Kdo nerad mák, může dát drobenku z másla, mouky a cukru a také skořici. Ve střední troubě upečeme – asi 35-40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.