Kuře tandoori
Tandoori původně označuje speciální indickou pec, ale dnes se termín používá i jako název kořenící směsi.
Suroviny:
500 g kuřecích prsíček nebo stehen
250 g tučnějšího bílého jogurtu
citronová šťáva
2-3 lžíce koření tandoori – v pastě nebo sypké
sůl
kysaná smetana
chlebové placky nebo rýže
Postup:
1. Koření tandoori vmícháme do jogurtu, do této marinády naložíme kousky masa z prsíček nebo vykostěná stehna a necháme alespoň přes noc v chladu proležet.
2. Maso dáme na plech s pečicím papírem a ve středně vyhřáté troubě s grilem pečeme asi 20 minut, několikrát maso obrátíme. Ke konci přidáme teplotu, aby se maso lépe opeklo.
3. Podáváme s kysanou smetanou a chlebovými plackami nebo s rýží.
4. Směs koření tandoori – liší se podle oblasti, obvykle je to směs zázvoru, koriandru, kmínu, chilli, přidává se i kardamom, skořice, hřebíček i muškátový oříšek. Někde směs dochucují česnekem, cibulí nebo citronovou trávou. Nejjednodušší je koupit směs hotovou, podobně jako na karí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.