Likér z bezinek aneb Šláftruňk podle prababičky

Chutná a prý i léčí - ale pozor, neplatí tu „čím víc, tím líp“!

Ingredience
  • 2,5 litru bezinkových plodů
  • ¾ litru vody
  • 700 g cukru
  • kousek celé skořice
  • 1 badyánová hvězdička
  • 3 hřebíčky
  • vanilkový lusk
  • půl litru rumu nebo vodky

Postup:

1. Bezinky vaříme s vodou asi 15 minut, pak přecedíme přes řídké plátno vymačkáme, ale nelisujeme.

2. Do šťávy přidáme cukr a všechno koření a opět 15 minut povaříme.

3. Necháme vychladnout a pak přidáme alkohol a plníme do malých lahví. Uchováváme v chladu a tmě. Užíváme 14 dnů půl lžičky na noc, pak si dáme pauzu.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.