Pečený čaj

Posbírali jste poslední švestky? Máte koš padaných jablek a na štrůdl už se doma nikdo nechce ani podívat? Hrušky rychle měknou? Zapečte si vzpomínku na zimu…

Suroviny:
2 kg švestek nebo jablek nebo jiného ovoce, dobrá je i směs
600 g cukru – podle kyselosti ovoce
1 citron nebo na špičku nože kyseliny citronové
6-8 hřebíčků
skořice
2-3 badyánové hvězdičky
(množství a druh koření podle vlastní chuti)

Postup:

1. Ovoce omyjeme, odpeckujeme nebo vykrájíme a rozkrájíme na menší kousky. Vložíme do pekáče, posypeme cukrem, přidáme koření a citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou, promícháme a dáme do předehřáté trouby.

2. Pečeme asi 40 minut, občas promícháme a pokud má ovoce málo šťávy, můžeme maličko přilít vody.

3. Připravujeme-li pečený čaj pro dospělé, můžeme hned po dopečení vmíchat deci rumu.

4. Plníme do čistých předehřátých skleniček, zašroubujeme víčko, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

5. Čaj pak připravíme ze 3-4 lžiček zalitím horkou vodou. Můžeme tím přisladit i běžný ovocný čaj. Může se pít jak teplý, tak studený.

Dobrou chuť vám přeje Jana Morávková a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.