Plněná paprika s rýží
Klasika, ale nezklamávající.
Suroviny:
4 papriky – pálivé
1 cibule
300 g mletého masa
1 vejce
strouhanka
sůl
pepř
1 malý rajský protlak
hladká mouka
olej
případně trochu smetany na zjemnění
Postup:
1. Mleté maso promísíme se 2 lžícemi studené vody, necháme asi 10 minut proležet, pak osolíme, opepříme, vmícháme nakrájenou cibuli, vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Je možné do náplně přidat místo strouhanky předem uvařenou rýži. Pokud nám náplň zbyde, vytvarujeme z ní kuličky nebo šištičky.
2. Paprikám odkrojíme stopky a vyndáme semínka. Naplníme je masem a na oleji opečeme ze všech stran. Pokud máme připravené masové kuličky, opečeme je také. Zalijeme horkou vodou, přidáme rajský protlak a pod pokličkou dusíme.
3. V závěru omáčku zahustíme trochou hladké mouky rozmíchané v troše studené vody, 5 minut provaříme a kdo rád, může si omáčku zjemnit trochou smetany.
4. Podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.